Nieten

"Wat doet u daar?"
"Ik niet. Zij daar niet. Wij nieten allemaal."
"Is dat uw werk hier?"
"Ja, vanzelfsprekend, dat ziet u toch, of niet soms?"
"En vindt u nieten leuk werk? Ik bedoel, schenkt het u bevrediging? Innerlijke vrede? Dat zoekt ieder mens toch? Ook degene die de hele dag niet."
"Weet u wat u vraagt?"
"Ik dacht van wel."
"Wat dan?"
"Ik vraag u of u nieten leuk werk vindt."
"Werken is niet nieten, en nieten is niet werken. Nieten is nieten. Begrijpt u?
"Voor zover ik het kan beoordelen, hecht u papier aan elkaar met een nietmachine."
"Als u niet begrijpt waarover ik het heb, kunt u beter maar zwijgen. Maar één ding zegt u in ieder geval precies goed: voor zover u het kan beoordelen. U weet van oordelen niets af, geloof ik."
"Maar u ziet hier toch gewoon papier aan elkaar te nieten? Of doet u ondertussen ook andere dingen? Misschien is het werk zo eentonig dat u kunt wegdromen. Misschien gaat u in uw dromen wel op reis naar verre en aangename oorden. Totdat de nietjes op zijn natuurlijk. Dan moet u weer even terugkeren naar de werkelijkheid."
"Helemaal ongelijk heeft u niet."
"Ik wist het wel, ik heb een goede kijk op deze dingen. Vertelt u mij eens, ontmoet u ook bijzondere mensen op uw reizen, terwijl u zo zit te nieten?"
"Ja natuurlijk. Iedereen ontmoet toch bijzondere mensen? Wat is daar nou zo bijzonder aan?"
"Nou ja, de één springt er wat meer uit dan de ander, nietwaar? Sommige mensen vallen gewoon op. Je kunt niet om ze heen."
"Wij, ik bedoel de nieters, kijken daar altijd overheen. Voor ons is de ene nieter niet meer dan de andere nieter. Een nieter is een nieter. Zo simpel is dat."

"Waarom zegt u dat nou? Iedereen is toch niet hetzelfde?"
"Is er verschil in nietjes? Het ene nietje is toch hetzelfde als het andere nietje. En ze hechten allemaal even goed, vooropgesteld natuurlijk dat je je werk goed doet."
"Ja, natuurlijk. En zo te zien heeft u daar geen probleem mee. Maar luister, kunt u me niet eens wat meer vertellen over die reizen die u maakt? Dat is zo erg interessant! U zei zojuist dat ik dat zo goed gezien had. Maken alle andere nieters hier ook van die reizen? Dat zou me niets verbazen. Als ik de hele dag moest nieten, zou ik geloof ik niets anders doen! Misschien moet ik me hier aanmelden, als begeleider of zoiets dergelijks. Dan zou ik al deze ervaringen in goede banen kunnen leiden, zodat jullie daarvan iets kunnen leren, zodat jullie nog gelukkiger kunnen worden. Wat denkt u daarvan?"
"U houdt er wonderlijke ideeën op na."
"Wat is er zo wonderlijk? Gelooft u niet in deze ervaringen?"
"U moet nog veel leren. Misschien kunt u eerst eens een cursus ontnieten volgen. Dan zijn er wellicht wat meer perspektieven."
"U stelt me hevig teleur."
"Dat is dan jammer. Maar het is nu tijd om te gaan. Het nieten zit er voor vandaag weer op en we moeten weer eens op huis aan. Zoals u nog niet begrijpt hebben we weer een lange reis voor de boeg. Ziet u, u had toch wel een beetje gelijk. Het zijn aangename oorden waar we iedere dag weer naar terugkeren. En zo ziet u maar weer, gedurende iedere reis ontmoet je bijzondere mensen."

Curaçao, 29 december 1997.


[Top of page]